Λευκό ψωμί ζυμωτό

Λευκό ψωμί ζυμωτό

Λευκό ψωμί ζυμωτό

Τι χρειαζόμαστε για το Λευκό ψωμί ζυμωτό 

  • 1 κιλό αλεύρι και κάτι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κούπες νερό χλιαρό
  • 3 φακελάκια μαγιά ξερή ή 50 γραμμάρια μαγιά φρέσκια

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τη Λαχανόπιτα με κιμά

Πως φτιάχνεται το Λευκό ψωμί ζυμωτό

Σε μία βαθιά λεκάνη ρίχνουμε το ένα κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Ανοίγουμε νια τρύπα στην μέση του αλευριού και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, 3 φακελάκια μαγιά και το λάδι. Τα ανακατεύουμε όλα αυτά μαζί με το αλεύρι και ρίχνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα λίγο λίγο το νερό καθώς ζυμώνουμε το μείγμα που έχει σχηματιστεί από τα υλικά μας. Ζυμώνουμε και ρίχνουμε αν χρειαστεί παραπάνω αλεύρι ώστε να γίνει μια μπάλα σφιχτή το μείγμα μας.

Όταν γίνει σφιχτή μπαλίτσα το ζυμάρι το ζυμώνουμε με τις μπουνιές μας 150 φορές  για να αφρατέψει. Στην συνέχεια λαδώνουμε ένα ταψί και κόβουμε στα δύο το ζυμάρι μας, το κάνουμε μακριά μικρά φραντζολάκια που εν συνεχεία αυτό θα γίνει μεγάλες φρατζόλες ή το αφήνουμε μια στρογγυλή μεγάλη μπάλα μέσα στο λαδωμένο ταψί που θα γίνει ένα μεγάλο καρβέλι. Εφόσον τακτοποιήσουμε τη ζύμη στο ταψί στο σχήμα που θέλουμε σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και βάζουμε το ταψί με το ψωμί πάνω σε ένα κρεβάτι και το σκεπάζουμε με κουβέρτες για 2 ώρες μέχρι που να φουσκώσει η ζύμη μας.

Όταν φουσκώσει η ζύμη μας και διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί το ψωμί το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για περίπου 120 λεπτά με τις αντιστάσεις του φούρνου στο πάνω κάτω. Στην περίπου μία ώρα που είναι το ψωμί στο φούρνο βάζουμε με ένα πινελάκι αν δεν έχουμε πινέλο με ένα βαμβάκι καθαρό νερό και αλείφουμε από πάνω τις φρατζόλες ή το καρβέλι ελαφρά. Στις δύο ώρες το ψωμί θα έχει πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα και τότε αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο, απλώνουμε μία πετσέτα πάνω σε ένα τραπέζι και βάζουμε τις φρατζόλες ή το καρβέλι ανάποδα για να φύγει η υγρασία από το ψωμί.

Ad Blocker Βρέθηκε

Το website μας βγάζει όλα του τα έξοδα από μη ενοχλητικές διαφημίσεις . Παρακαλώ δείξτε την στήριξη σας σβήνοντας τον adblock.

Refresh