Μαγειρίτσα

Μαγειρίτσα

Μαγειρίτσα

 

Τι χρειαζόμαστε για την Μαγειρίτσα

 • 1 συκωταριά μεγάλη αρνίσια μπορεί να πάρει και μισή ακόμα
 • 3 με 4 μαρούλια
 • 4 με 5 κρεμμυδάκια φρέσκα
 • 1 ματσάκι άνηθο
 • 1 1/2 ποτηράκι του κρασιού ρύζι
 • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
 • 2 με 3 λεμόνια
 • 2 αυγά
 • αλάτι
 • πιπέρι
 • 2 κύβους λαχανικών

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τη Σούπα με πατάτα και πράσο

Πως φτιάχνεται η Μαγειρίτσα

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε νερό περίπου τα 4 δάχτυλα και την βάζουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά. Κόβουμε τη συκωταριά και την πλένουμε πολύ καλά και την βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα με το νερό για να πάρει μία βράση <<να ζεματιστεί>>.  Τη σουρώνουμε μόλις πάρει μία βράση και την αφήνουμε να στραγγίξει, ύστερα παίρνουμε ένα ένα τα κομμάτια, συκώτι, έντερο, πνευμόνι, σπλήνα, καρδιά και τα κόβουμε σε πολύ ψιλά κομμάτια. Στην συνέχεια τα ξεπλένουμε καλά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Τα ξανατοποθετούμε μέσα στην κατσαρόλα. Βάζουμε νερό και το αφήνουμε να βράσει για περίπου 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά <<η συκωταριά στην μαγειρίτσα μας πρέπει να είναι καλά βρασμένη>>.

Εμείς εν το μεταξύ καθαρίζουμε και πλένουμε τα μαρούλια πολύ καλά και τα κόβουμε σε μέγεθος δύο δαχτύλων στο πάχος. Τα τοποθετούμε σε μία λεκάνη και τα αφήνουμε στην άκρη. Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο και τα κόβουμε και αυτά σε ένα πιάτο όχι πολύ ψιλά αλλά ούτε και πολύ χοντρά. Η συκωταριά μας εν το μεταξύ έχει βράσει, τη σουρώνουμε για να φύγουν όλες οι βρομιές που έχει το συκώτι και την ξεπλένουμε με άφθονο χλιαρό νερό.

Στην ίδια κατσαρόλα αφού την έχουμε ξεπλύνει ξαναρίχνουμε την συκωταριά, τις δυο κουταλιές της σούπας βούτυρο, τα κρεμμυδάκια και βάζουμε στη φωτιά για να σοταριστούν αρκετά καλά. Μετά προσθέτουμε και τον άνηθο. Βάζουμε 4 με 5 ποτήρια νερό και αφήνουμε να βράσει για περίπου 15 με 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Όταν είναι έτοιμο προσθέτουμε τα μαρούλια που έχουμε κόψει από πριν, τους δυο κύβους λαχανικών, το αλάτι, το πιπέρι και αν χρειαστεί 2 με 3 ποτήρια νερό ακόμα. Αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για περίπου 10 λεπτά μέχρι που το μαρούλι να βράσει. Όταν είναι έτοιμο και αυτό προσθέτουμε το ρύζι. Βράζουμε πάντα σε χαμηλή φωτιά με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα μας. Αφήνουμε να βράσει και το ρύζι για περίπου 5 με 7 λεπτά και φτιάχνουμε το αυγολέμονο.

Σε μια λεκάνη σπάμε τα 2 αυγά και χτυπάμε μέχρι που να γίνει αφρός. Έχουμε στύψει από πριν τα λεμόνια και έχουμε δίπλα μας το χυμό τους. Όταν τα αυγά μας γίνουν αφρός με την κουτάλα μας παίρνουμε λίγο ζουμάκι από την κατσαρόλα που έχουμε βγάλει από τη φωτιά και το ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στο αυγό. Προσθέτουμε και το λεμόνι <<βάζουμε λεμόνι, 1 κουτάλα ζουμί αυτό το κάνουμε για να μην κόψει το αυγολέμονο>> και το ρίχνουμε μέσα στη μαγειρίτσα μας. Έχουμε σβήσει τη φωτιά και ανακατεύουμε ελαφρά και ξανατοποθετούμε την κατσαρόλα μας πάνω στη σβησμένη φωτιά.

Σημείωση: Η μαγειρίτσα αποτελεί έθιμο της Ελλάδας για το τραπέζι της Ανάστασης.

Ad Blocker Βρέθηκε

Το website μας βγάζει όλα του τα έξοδα από μη ενοχλητικές διαφημίσεις . Παρακαλώ δείξτε την στήριξη σας σβήνοντας τον adblock.

Refresh